Harga Tayar Kereta Murah Popular Tahun 2022 – Michelin Continental Falken Toyo

senarai harga tayar kereta murah dan popular

Maklumat Tentang Senarai Harga Tayar Kereta

Bengkel tayar telah menyediakan senarai harga tayar kereta yang popular sebagai maklumat rujukan. Dengan ini, pemilik kereta boleh merujuk senarai harga tayar kereta untuk memilih tayar yang popular, murah dan disukai. Di samping itu, senarai harga tayar kereta boleh membantu pemilik kereta menganggarkan kos tukar kereta. Oleh itu, pemilik kereta akan menghubungi bengkel kereta untuk mendapatkan senarai pilihan tayar.

Sebagai maklumat rujukan, Wheelmax merupakan kedai tayar yang mahir dengan perkidmatan tukar tayar kereta. Apabila pemilik kereta merancang untuk tukar tayar kereta, kedai tayar akan memberikan senarai pilihan tayar. Dengan ini, pemilik kereta boleh mengetahui pilihan tayar yang disediakan oleh kedai tayar. Pada masa yang sama, pemilik kereta boleh mendapat maklumat tentang harga pakej tukar tayar kereta yang murah dan popular.

Pilihan Jenama Tayar Kereta Yang Popular

Pemilik kereta di Malaysia mempunyai pelbagai pilihan tayar kereta. Hal ini kerana sektor automotive Malaysia mempunyai banyak kilang tayar dan pembekal tayar kereta yang berprestasi. Oleh itu, pemilik kereta boleh memilih tayar yang disukai mengikut keperluan dan bujet masing-masing. Disebabkan hal demikian, senarai harga tayar kereta merangkumi pelbagai pilihan jenama tayar yang popular seperti:

Sebagai maklumat rujukan, setiap jenama tayar kereta mempunyai pelbagai pilihan tayar. Hal ini kerana kilang dan pembekal tayar akan cuba membuat pelbagai tayar untuk memenuhi keperluan kereta yang berbeza. Sebagai contohnya, Continental mempunyai pilihan tayar CC6 untuk kereta sedan dan hatchback. Di samping itu, Continental juga mempunyai pilihan tayar UC6 dan UC6 SUV untuk kereta yang mengguna rim lebih besar. Manakala Michelin pula mempunyai pilihan tayar yang popular seperti PS3 dan PS4. Oleh itu, pemilik kereta akan mendapati bahawa senarai harga tayar mempunyai pilihan tayar yang banyak.

Tambahan lagi, lingkungan harga tayar kereta juga agak besar kerana setiap model tayar mempunyai prestasi, keunikan dan bahan campuran yang berbeza. Disebabkan itu, kos pembuatan tayar untuk setiap model tayar adalah tidak sama.  

haraga tayar kereta yang murah dan bermutu

Merujuk Senarai Harga Dan Pilihan Tayar Kereta

Senarai pilihan tayar kereta mempunyai maklumat tentang harga tayar, kod tayar dan jenama tayar. Oleh itu, pemilik kereta yang mencari dan memilih tayar yang digemari untuk kereta mereka.

Sebagai maklumat rujukan, senarai pilihan tayar kereta merangkumi pilihan tayar yang popular dan berharga murah. Di samping itu, senarai tayar kereta juga mempunyai pilihan tayar yang berharga premium dan berprestasi tinggi. Dengan ini, pemilik kereta boleh merujuk senarai pilihan tayar untuk memilih tayar yang diperlukan.

Sebagai contoh, pemilik kereta yang mementingkan keselesaan boleh mempertimbang tayar Continental CC6. Hal ini kerana tayar Continental CC6 adalah tayar yang popular dengan keupayaan merendah DB bunyi tayar. Manakala pemilik kereta yang mementingkan prestasi dan grip tayar pula akan mempertimbangkan tayar Michelin PS3 atau Falken Azenis. Di samping itu, sesetangah pemilik SUV dan MPV pula lebih suka mengguna tayar kereta Toyo Proxes CR1 kerana mempunyai harga yang berpatutan.

Cara Membaca Kod Tayar Kereta

Bengkel dan kedai tayar biasanya akan menyenaraikan kod tayar kereta di dalam senarai harga tayar. Hal ini kerana kod tayar kereta mempunyai maklumat ringkas tentang saiz, kelebaran, ketebalan dan diameter tayar. Dengan ini, pemilik kereta kereta boleh memilih tayar yang sesuai berdasarkan kod tayar kereta.

Sebagai maklumat rujukan, kod tayar 185/55R15 mempunyai maklumat seperti di bawah:

 • Kelebaran: 185mm
 • Aspek Ratio: 55
 • Diameter: 15inch

Oleh itu, kod tayar kereta merupakan maklumat yang penting untuk padankan tayar dengan rim kereta.

Memilih Tayar Yang Sesuai Di Senarai Harga Tayar Kereta

Bengkel tayar kereta akan menyenaraikan pelbagai pilihan tayar untuk keperluan yang berbeza di dalam senarai harga tayar. Tambahan lagi, bengkel tayar kereta juga akan cuba merangkumi pelbagai pilihan tayar yang popular di dalam senarai harga tayar kereta. Dengan ini, pemilik kereta boleh memilih tayar yang disukai dan sesuai dipasang dengan rim kereta. Oleh itu, senarai harga tayar kereta mempunyai maklumat rujukan yang penting seperti kod tayar.

Sebagai maklumat rujukan, pemilik kereta boleh mendapatkan maklumat tentang kod tayar di bahagian dinding tayar yang asal. Selepas itu, pemilik kereta boleh mencari dan memilih tayar yang sesuai berdasar kod tayar. Di samping itu, bengkel tayar kereta akan menyediakan perkidmatan untuk menolong pemilik kereta memilih tayar yang sesuai. Oleh itu, bengkel kereta akan cuba berkomunikasi dengan pemilik kereta jika kereta tidak dapat dihantar ke bengkel. Pada masa yang sama, video call di antara dua pihak boleh menyenangkan proses memilih tayar yang sesuai.

Pilihan Tayar Kereta Popular – Continental CC6

Tayar kereta Continental CC6 merupakan pilihan tayar yang popular di dalam senarai harga tayar kereta. Hal ini kerana tayar Continental CC6 mempunyai corak tayar yang boleh mengurangkan bunyi bising tayar. Oleh itu, tayar Continental CC6 adalah tayar pilihan popular di kalangan pemilik kereta yang mementingkan keselesaan.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Continental CC6 mempunyai Harmonic Comfort Chambers. Disebabkan itu, gelombang bunyi boleh mengalir keluar melalui ruang aliran udara Harmonic Comfort Chambers. Oleh itu, kekuatan gelombang bunyi akan berkurang dan sesetengah gelombang tidak akan masuk ke dalam kereta. Dengan ini, tayar Continental CC6 bolen mengurangkan aliran gelombang bunyi tayar ke dalam ruang dalaman kereta.

Di samping itu, tayar Continental CC6 mempunyai banyak 0 DB-eater di antara corak atau groove tayar. Sebagai maklumat rujukan, 0 DB-eater ini boleh mengurangkan kekuatan gelombang bunyi bising dan menyekat gelombang udara. Oleh itu, tayar CC6 boleh mengurangkan bunyi bising di dalam kereta.

Tambahan lagi, tayar CC6 ini mempunyai Whisper Compound. Sebagai maklumat rujukan, Whisper compound boleh membantu tayar menyerap getaran apabila bergerak di permukaan yang kasar. Dengan ini, penumpang akan rasa lebih selesa apabila berada di dalam kereta.

Selain itu, harga tayar kereta Continental CC6 yang popular ini mempunyai harga yang agak berpatutan. Oleh itu, banyak pemilik kereta seperti Myvi, Axia, Vios, City dan Alza suka mengguna tayar Continental CC6.

haraga tayar kereta Continental CC6 dan UC6

Continental UC6 dan UC6 SUV

Continental UC6 dan UC6 SUV merupakan pilihan tayar kereta sesuai dipasang dengan rim yang lebih besar. Oleh itu, tayar UC6 dan UC6 SUV adalah tayar yang popular di kalangan pemilik kereta Camry, Accord, Civid dan MPV seperti Estima. Disebabkan itu, kedai tayar akan menyediakan senarai harga tayar dan pilihan tayar UC6 dan UC6 SUV untuk kereta seperti:

 • Honda Civid, Accord, HRV, CRV
 • Nissan Serena
 • Toyota Altis, Camry, Estima, Vellfire
 • Proton Inspira

Sebagai maklumat rujukan, tayar Continental UC6 mempunyai prestasi yang baik di permukaan jalan yang basah. Hal ini kerana tayar Continental UC6 mempunyai corak tayar Aqua Channel dan Aqua Drainage. Dengan ini, corak tayar Continental UC6 ini boleh mengarah air mengalir keluar dengan lebih berkesan. Disebabkan hal demikian, masalah aquaplaning akan dikurangkan dan grip tayar Continental UC6 boleh dipertingkatkan.

Di samping itu, tayar Continental UC6 mempunyai pattern Diamond Edge. Dengan ini, corak dan bentuk tayar sudah berubah apabila kereta sedang brak atau masuk ke bahagian corner. Disebabkan itu, Diamond Edge boleh membantu kereta mengurangkan jarak brak dan meningkatkan prestasi handling.

Tambahan lagi, corak tayar Continental UC6 ini mempunyai Noise Breaker 2.0. Oleh itu, gelombang udara dan bunyi akan disekat oleh Noise Breaker 2.0. Dengan ini, penumpang kereta akan rasa selesa disebabkan bunyi bising tayar akan dikurangkan oleh Noise Breaker ini.

Tayar Michelin Pilot Sport 3 Dan 4

Bengkel kereta menyediakan senarai harga tayar Michelin Pilot Sport untuk pemilik kereta yang mementingkan grip tayar dan prestasi handling. Sebagai maklumat rujukan, tayar Michelin PS3 dan PS4 adalah pilihan tayar berprestasi tinggi yang popular. Hal ini kerana grip tayar Michelin PS3 dan PS4 di permukaan kering dan basah adalah sangat baik. Dengan ini, handling kereta akan menjadi lebih cekap apabila kereta mempunyai tayar Michelin PS3 atau PS4.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Michelin PS4 mempunyai dinding kereta yang cantik dan sporty. Oleh itu, tayar Michelin PS4 telah menjadi tayar stok sesetengah kereta yang diperbuat oleh Mercedes, Tesla dan BMW. Hal ini kerana tayar Michelin PS4 berupaya memenuhi keperluan kilang kereta Conti seperti Mercedes dan BMW.

Senarai harga tayar kereta Michelin

Informasi Rujukan Tentang Tayar Falken Sincera

Tayar Falken Sincera adalah pilihan tayar yang popular di kalangan pemilik kereta yang berminat dengan tayar Falken. Hal ini kerana prestasi dan grip tayar Sincera di permukaan jalan yang basah dan kering adalah memuaskan. Tambahan lagi, harga tayar kereta Falken Sincera ini berada di dalam lingkungan harga yang munasabah. Oleh itu, tayar Sincera telah menjadi tayar yang popular di dalam senarai harga tayar kereta Falken.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Falken Sincera mempunyai corak tayar yang asymmetric. Tambahan lagi, corak tayar Sincera mempunyai garis aliran air yang lebar dan mendalam. Oleh itu, handling kereta akan menjadi lebih cekap di permukaan yang basah dan kering. Di samping itu, rolling resistance tayar Sincera adalah rendah. Oleh itu, tayar Falken Sincera boleh membantu menjimatkan penggunaan petrol. Tambahan lagi, jangka hayat tayar Falken Sincera akan dipanjangkan kerana tayar Sincera adalah tayar jenis ECORUN.

Senarai harga tayar kereta Falken

Tayar Falken Azenis

Apabila memerlukan tayar kereta yang berprestasi tinggi, tayar Falken Azenis adalah salah satu pilihan tayar prestasi tinggi yang popular. Sebagai maklumat rujukan, grip tayar Falken Azenis di permukaan jalan adalah cukup tinggi untuk meningkat kecekapan handling kereta. Hal ini kerana kekuatan corak tayar Falken Azenis adalah sangat ini. Oleh itu, bentuk corak tayar Azenis sudah bertukar apabila tayar mengalami impak atau tekanan luaran yang tinggi. Dengan ini, handling kereta akan menjadi lebih cekap dan tepat apabila mempunyai tayar Falken Azenis.

Tambahan lagi, tayar Falken Azenis mempunyai corak tayar yang boleh mengurangkan masalah aquaplaning dengan berkesan. Disebabkan itu, pemilik kereta akan mempertimbangkan tayar Falken Azenis apabila memerlukan tayar yang mempunyai grip yang kuat.

Maklumat Tentang Toyo Tayar Proxes CR1

Senarai harga tayar kereta yang popular akan merangkumi tayar Toyo Proxes CR1. Hal ini kerana banyak peminat tayar Toyo akan memilih tayar Proxes CR1 apabila merancang untuk tukar tayar kereta mereka. Tambahan lagi, harga tayar kereta Toyo Proxes CR1 tidak terlampau tinggi. Oleh itu, pemilik kereta tidak akan rasa membebankan apabila memilih tayar Proxes CR1 untuk kereta mereka.

Tayar Toyo Proxes CR1 ini mempunyai jangka hayat yang panjang. Hal ini kerana tayar Toyo Proxes CR1 adalah tayar kereta yang tahan lasak. Di samping itu, pemilik kereta suka tayar Toyo Proxes CR1 kerana prestasi tayar Proxes CR1 di permukaan basah adalah sangat baik. Sebagai maklumat rujukan, tayar Toyo Proxes CR1 ini mempunyai corak dan groove tayar yang baik. Dengan ini, groove tayar Proxes CR1 boleh mempercepatkan aliran air dan mengurangkan kesan aquaplaning. Oleh itu, handling kereta semasa berada di permukaan basah akan menjadi lebih cekap.

Tambahan lagi, tayar Toyo Proxes CR1 mempunyai banyak pitch di antara garis dan corak tayar. Oleh itu, gelombang bunyi akan disekat oleh pitch dan kekuatan atau DB bunyi bising akan dikurangkan. Disebabkan hal demikian, tayar Toyo Proxes CR1 adalah salah satu pilihan tayar yang popular apabila pemilik kereta memerlukan tayar yang kurang jana bunyi bising.

Selain itu, Toyo telah mereka dan membuat tayar Proxes CR1 SUV yang sesuai digunakan oleh MPV dan SUV. Oleh itu, banyak pemilik kereta MPV seperti Estima, Serena dan SUV seperti HRV, Aruz agak mengemari tayar Toyo Proxes CR1. Apabila menukar tayar MPV atau SUV, tayar Toyo Proxes CR1 adalah salah satu pilihan tayar yang sentiasa dipertimbangkan oleh pemilik MPV dan SUV.  

HargaToyo Tayar

Tayar Goodyear Duraplus

Goodyear adalah kilang dan pembekal tayar yang popular dengan reputasi yang memuaskan. Hal ini kerana Goodyear mempunyai pengalaman, teknologi dan production line untuk membuat tayar yang bermutu.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Goodyear Duraplus mempunyai tayar saiz 14inch yang popular dipasang dengan rim 14inch. Oleh itu, Perodua Myvi dan Axia boleh mengguna tayar Goodyear Duraplus yang berkod 175/60R14. Tambahan lagi, pemilik Myvi dan Axia mempertimbangkan tayar kereta Duraplus kerana mutu memuaskan dan harga berpatutan. Disebabkan itu, bengkel tayar akan menyenaraikan tayar Duraplus di dalam senarai harga dan pilihan tayar kereta.

Goodyear Assurance Triplemax 2

Tayar Goodyear Assurance Triplemax 2 adalah tayar Goodyear yang sesuai digunakan oleh kereta seperti:

 • Toyota Vios, Corolla, Altis
 • Honda Civid, Accord
 • Nissan Serena, Almera
 • Perodua Alza, Myvi

Pemilik kereta memilih tayar Goodyear Assurance Triplemax 2 (AMT2) kerana tayar AMT2 ini diperbuat dengan teknologi HydroTred. Oleh itu, grip tayar Goodyear AMT2 di permukaan jalan adalah sangat baik. Tambahan lagi, tayar Goodyear AMT2 mempunyai corak tayar asymmetric. Dengan ini, tayar AMT2 boleh menekan permukaan jalan dengan lebih kuat tanpa masalah tukar bentuk yang serius. Disebabkan itu, handling kereta akan menjadi lebih baik dan tepat.

Disebabkan tayar Goodyear AMT2 adalah pilihan yang popular, senarai harga tayar kereta telah merangkumi pilihan tayar AMT2. Dengan ini, pemilik kereta yang berminta mengguna tayar Goodyear boleh memilih tayar AMT2 yang sesuai digunakan.

Servis Dan Perkidmatan Di Bengkel Dan Kedai Tayar

Bengkel dan kedai tayar kereta telah menyediakan pelbagai perkidmatan seperti bawah untuk menyelesaikan masalah handling kereta.

 • Tukar tayar kereta
 • Penyediaan senarai harga tayar kereta
 • Memeriksa keadaan tayar kereta
 • Alignment
 • Balancing
 • Bekal sport rim ( Enkei, BBS )
 • Pemasangan absorber, disc brake, brake pad

Perkidmatan Tukar Tayar Kereta Di Bengkel Tayar

Kereta memerlukan servis tukar tayar apabila keadaan tayar menjadi tidak baik. Jika rasa keadaan tayar sudah bermasalah, pemilik kereta akan menghantar kereta ke bengkel dan kedai tayar. Dengan ini, mekanik di kedai tayar akan memeriksa dan menelitikan keadaan tayar kereta.

Selepas itu, kedai tayar akan cadangkan perkidmatan tukar jika tayar sudah tidak sesuai digunakan. Pada masa itu, kedai tayar juga akan memberikan senarai harga dan pilihan tayar kereta kepada pemilik kereta. Dengan ini, pemilik kereta akan memilih tayar yang sesuai dan disukai. Selain itu, mekanik di kedai tayar akan mencadangkan pilihan tayar kereta dan kod tayar yang sesuai.

Setelah menentukan pilihan tayar kereta dan sebut harga, bengkel akan menjalankan kerja tukar kereta. Semasa tukar tayar kereta, balancing akan dijalankan. Kemudiannya, tayar baru akan dipasang dengan rim kereta.

tayar Continental dan Falken

Alignment Roda Kereta

Servis alignment adalah perkidmatan untuk menyelaraskan sudut chamber, toe dan caster roda kereta. Semasa menyelaras sudut roda, mekanik yang mahir alignment akan menggunakan mesin alignment untuk mengesan dan membaca sudut roda. Dengan ini, mekanik bengkel tayar boleh membaikpulih sudut dan alignment roda. Selepas membaikpulih sudut roda, prestasi handling kereta akan menjadi lebih tepat dan cekap. Tambahan lagi, alignment roda yang baik boleh memanjangkan hayat tayar kereta.

Perkidmatan Balancing Apabila Tukar Tayar Kereta

Balancing akan dijalankan semasa menukar tayar kereta. Hal ini kerana roda kereta akan bergetar jika agihan keberatan tidak seimbang. Oleh itu, mekanik bengkel tayar akan menjalankan proses balancing apabila tukar tayar kereta. Kalau terkesan bahagian keberatan yang tidak seimbang, mekanik akan tambahkan clip pemberat untuk menyelesaikan masalah. Dengan ini, steering dan roda akan menjadi lebih stabil apabila kereta bergerak di permukaan jalan raya.

Sebab-sebab Tukar Tayar Kereta

Perkidmatan tukar tayar kereta adalah servis yang diperlukan jika kereta dan tayar mempunyai simptom-simptom seperti:

 • Kereta senang tergelincir di permukaan basah
 • Tayar kereta terlalu nipis
 • Corak tayar tergeser dengan kesan yang tidak seimbang
 • Tayar mempunyai kesan benjol
 • Umur tayar sudah tua dan menjadi keras
 • Tayar pancit atau mempunyai lubang yang tidak sesuai diguna semula

Sebagai maklumat rujukan, simptom-simptom di atas adalah sebab pemilik kereta memerlukan perkidmatan tukar tayar. Oleh itu, pemilik kereta akan membawa kereta untuk servis memeriksa keadaan tayar apabila mengalami masalah seperti atas.

Memperolehi Senarai Harga Tayar Kereta Sebagai Rujukan

Apabila merancang untuk tukar tayar kereta, pemilik kereta akan mendapatkan senarai harga tayar kereta. Hal ini kerana bengkel tayar akan menyediakan senarai harga tayar kereta yang popular sebagai maklumat rujukan. Dengan ini, pemilik kereta dan bengkel tayar boleh sama-sama memilik tayar yang sesuai dan boleh memenuhi keperluan pemilik kereta.

Sebagai maklumat rujukan, bengkel tayar kereta boleh dihubungi melalui cara panggilan telefon, Whatsapp dan email. Kemudiannya, bengkel tayar kereta akan cuba berkomunikasi dengan pemilik kereta untuk memahami maklumat seperti:

 • Model kereta
 • Keadaan tayar ( Gambar dan video boleh dihantar kepada bengkel tayar )

Selepas itu, bengkel tayar kereta akan mengkongsikan senarai harga tayar kereta yang popular dan sesuai untuk kereta pelanggan melalui cara sepert:

 • Whatsapp
 • Email

Mendapat Sebut Harga Untuk Perkidmatan Tukar Tayar Kereta

Setelah menentukan pilihan tayar, pemilik kereta boleh meminta bengkel kereta menyediakan sebut harga. Dengan ini, pemilik kereta boleh mengetahui kos untuk tukar tayar kereta mereka. Tambahan lagi, bengkel tayar juga menyediakan sebut harga untuk servis seperti:

 • Bekal dan pasang sport rim ( Enkei, BBS )
 • Pemasangan absorber / suspension set
 • Tukar brak pad dan disc brak

Disebabkan itu, pemilik kereta boleh memahami kos dan harga tayar kereta yang popular dan sport rim. Selain itu, sebut harga boleh membantu pemilik kereta untuk mengetahui kos sebelum servis-servis dijalankan oleh bengkel tayar kereta.

Servis Tukar Tayar Kereta Hatchback Seperti Myvi, Axia Dan Jazz

Bengkel tayar kereta menyediakan perkidmatan tukar tayar kereta untuk hatchback. Sebagai maklumat rujukan, kedai tayar kereta menyediakan senarai harga tayar kereta yang popular untuk hatchaback seperti:

Perodua Myvi tayar
Perodua Axia

Tukar Tayar MPV Seperti Estima Dan Vellfire

MPV biasa digunakan sebagai kereta panduan harian untuk membawa ahli keluarga. Oleh itu, pemilik MPV berharap tayar yang digunakan sentiasa mempunyai keadaan yang baik dan selamat digunakan. Disebabkan itu, pemilik MPV memerlukan perkidmatan tukar tayar unuk menukar tayar yang tidak sesuai digunakan lagi.

Sebagai maklumat rujukan, bengkel tayar akan menyediakan senarai harga tayar kereta yang sesuai digunakan oleh MPV seperti:

 • Toyota Estima, Vellfile
 • Nissan Serena
 • Proton Exora
 • Perodua Alza

Perkidmatan Tukar Tayar SUV Seperti X70, CX5, HRV, Aruz

Sejak kebelakangan ini, SUV telah menjadi pilihan yang popular di Malaysia. Hal ini pilihan SUV telah bertambah banyak dan harga sesetengah SUV yang popular adalah berpatutan. Oleh itu, banyak pemilik kereta telah memilih SUV untuk sebagai kenderaan panduan harian dan kenderaan kegunaan keluarga.

Sebagai maklumat rujukan, SUV biasanya mempunyai rim yang lebih besar untuk mengguna tayar yang lebih lebar dan besar. Hal ini kerana badan SUV adalah lebih besar dan berat. Oleh itu, bengkel tayar akan cuba menyediakan senarai harga dan pilihan tayar kereta yang popular di kalangan pemilik SUV seperti:

 • Honda HRV,CRV
 • Mazda CX3, X5
 • Toyota Avanza, Inova, Rush, CHR
 • Perodua Aruz
 • Proton X50, X70